Jak vybrat outdoorový vařič?

I pokrm připravený venku může chutnat famózně.

Chystáte se na dovolenou pod stan nebo vyrážíte na přechod hor, ale nemáte jasno, jaký outdoorový vařič vybrat? Tady jste správně. Uděláme si pořádek v tom, jaké existují druhy outdoorových vařičů, jaké palivo používají a jaké to s sebou nese výhody i nevýhody, a přidáme k tomu další užitečné informace, podle čeho vybrat ten správný outdoorový vařič pro vás.

  • Jiří, redaktor Heureka.cz
  • Doba čtení: 5 min.

Jaký vařič do kempu a jaký vařič na cesty

Základní otázka při výběru outdoorového vařiče zní: „Kde s ním budu vařit?“ Podle odpovědi můžeme rozdělit zájemce na dvě skupiny – na ty, co potřebují přenosný vařič do kempu nebo třeba na zahradní catering, a na ty, co outdoorový vařič využijí coby snadno sbalitelného pomocníka pro vaření v jakýchkoliv podmínkách, ať už je to horská túra s batohem nebo expedice do exotické země.

Obě skupiny budou od takového zařízení požadovat jiné vlastnosti, a proto se outdoorové vařiče dělí na dva základní typy podle způsobu užívání.

Kempingové

Kempingové vařiče najdou své využití především při stanování s rodinou, na dovolené v kempu nebo kdekoli, kde mohou zastoupit úlohu polní kuchyně. Spíše než na časté přenášení jsou kempingové vařiče přizpůsobené pro pohodlné vaření venku.

  • Výkonné

  • Jednoplotýnkové i dvouplotýnkové varianty

  • S možností regulace výkonu každého hořáku zvlášť

  • Stabilní i s větším hrncem nebo pánví

  • Často vybaveny piezo zapalováním pro provoz bez sirek či zapalovače

  • Některé mají dokonce i gril

  • Rozměrné, nepraktické pro turistiku

Za nejběžnějšího zástupce můžeme považovat campingový plynový vařič na propan butan, lidově řečeno na bombu. Ta sice přidává na velikosti vařiče, na druhou stranu zajišťuje delší dobu vaření. Dobrým kompromisem jsou kempingové vařiče na 2kg bombu, se kterou se dá ještě pohodlně manipulovat, na rozdíl od klasické modré 5kg nebo 10kilové PB lahve. Anebo můžete vybírat z vařičů na kartuše CP 250 (220 g / 400 ml), které jsou ještě kompaktnější, ale zase nezaručí tak dlouhou dobu vaření.

Co je to piezo zapalování?

Jedná se o druh zapalovače, který využívá principu piezoelektrického jevu, což znamená, že krystal určité látky dokáže při svém stlačení vytvořit elektrický náboj, tedy jiskru. K zažehnutí plamene tak nepotřebujete sirky ani zapalovač. Oproti elektrickému zapalování má výhodu v tom, že pro svůj provoz nepotřebuje napájení.

Turistické

Turistické vařiče vynikají svými malými rozměry, díky čemuž si s jejich pomocí uvaříte teplé jídlo kdekoliv, ať už se vypravíte na ryby nebo se vydáte na přechod velehor s batohem na zádech. Byly navrženy pro snadné sbalení do batohu a provoz ideálně za všech podmínek.

  • Lehké a skladné

  • Všestranné, podle druhu paliva

  • Odolné

  • Výkon závisí na používaném palivu a konstrukci

  • Méně stabilní

Některé nevýhody turistických vařičů lze kompenzovat volbou vhodného příslušenství:

  • Trojnožka pro větší stabilitu, která se připevní na spodek vařiče.
  • Redukce na větší plynovou bombu, která umožní malý turistický hořák provozovat třeba na 2kg PB lahvích.

Zajímavou volbou mezi turistickými vařiči je takzvaný jetboil, podle jména původního výrobce. Ten představuje sadu vařiče s nádobou a funguje právě tehdy, kdy jsou k sobě obě části připojeny. Celek díky tepelnému výměníku dokáže uvařit vodu rychleji a s nižší spotřebou paliva.

Výběr outdoorového vařiče podle typu paliva

Vlastnosti outdoorového vařiče velmi ovlivňuje použité palivo. Zatímco kempingový vařič je drtivé většině plynový, turistické vařiče nabízejí vícero možností podle toho, do jakých klimatických podmínek se chystáte vycestovat.

Plynové

Plynový outdoor vařič patří mezi nejrozšířenější typ cestovního vařiče, ať už jde o kempingový vařič nebo o kompaktní turistický vařič do přírody. Díky svému výkonu se hodí na opravdové venkovní vaření, nikoli jen ohřívání. Zároveň platí, že výkon se dá dobře regulovat pomocí otočného ventilu, modernější kousky mají také piezoelektrické zapalování pro provoz bez sirek nebo zapalovače.

Palivo do vařiče se prodává ve formě plynových kartuší (převážně turistické vařiče) nebo propan butan lahví (kempingové vařiče). Nevýhodou plynu jako paliva je jeho omezená funkčnost za nízkých teplot nebo ve vyšších nadmořských výškách. Za takových podmínek klesá v kartuši tlak a vařič přestává fungovat. Plynové kartuše se rovněž nesmí přepravovat v letadle. Při cestování do zahraničí je tak nutné dokupovat palivo na místě. Kompatibilní kartuše však nemusí být v některých zemích vůbec dostupné, tak na to pozor.

  • Výkon dostačující pro opravdové vaření

  • Snadná obsluha

  • Regulace plamene

  • Jednoduchá údržba

  • Nižší pořizovací cena

  • Nevhodné do nízkých teplot nebo vyšších nadmořských výšek

  • Kartuše nemusí být běžně dostupné v zahraničí

Plynové outdoorové vařiče

Jaké existují plynové kartuše a lahve?
  • Nejznámější jsou kartuše baňkovitého tvaru, které pasují na malé turistické vařiče. Zná je každý zálesák. Dříve bývaly propichovací, postupně ale vařičů s tímto zapojením ubývá a nahrazují je pohodlnější se šroubovacím uzávěrem. Takovou kartuši můžete od vařiče odpojit a použít znova později, aniž byste se museli obávat, že dojde k úniku plynu.
  • U kempingových vařičů využijete kartuše taktéž, ale jde o jiný typ. Mají tvar vyšší lahve, asi jako od náplně do zapalovačů, nahoře je pak ventil. Poznáte je podle označení CP 250, ale i podle hmotnosti a objemu, nejčastěji totiž obsahují kolem 220 g / 400 ml plynu. Využívají se u některých jednoplotýnkových kempingových vařičů.
  • Propan butan lahve, lidově „bomby“, se zapojují výhradně ke kempingovým vařičům, pokud si teda nedokoupíte redukci. Díky svým rozměrům je ale pro turistiku stejně nevyužijete, své místo najdou jako velký zásobník paliva u stacionárních vařičů. Nejčastější typ je 2kg PB lahev, chataři nicméně znají i 5kg nebo 10kg bomby.

Benzinové

Benzínový vařič vás nezklame ani v tuhé zimě nebo v 5 000 m n. m., funguje za jakýchkoliv klimatických podmínek. Benzín navíc seženete úplně všude, můžete tak bez obav vyrazit i na expedici do méně rozvinutých zemí.

Cena benzínového vařiče je ale vyšší, zařízení rovněž vyžaduje složitější údržbu, aby zaručilo bezproblémový chod. Při svém provozu může také zapáchat a uvolňovat saze, je proto náročnější na zacházení.

  • Funguje bez problémů v zimě i ve vysokých horách

  • Palivo je k sehnání všude

  • Dostačující výkon i pro vaření pokrmů

  • Vyšší pořizovací náklady

  • Náročnější na zacházení

  • Nutnost pravidelné údržby

  • Zápach a možné znečištění okolí při provozu

Benzínové outdoorové vařiče

Lihové

Lihový vařič má oproti plynovým a benzínovým relativně nižší výkon, hodí se tak primárně na ohřev vody než na vaření. Jako palivo používá pevný nebo tekutý líh.

Lihový vařič patří mezi konstrukčně nejjednodušší vařiče, jedná se v podstatě o zásobník na palivo s hořákem v jednom. Dokud má ve vařiči co hořet, funguje, navíc se na něm prakticky nemá co zkazit.

Díky své jednoduchosti může mít opravdu malé rozměry i nízkou hmotnost hluboko pod 100 g. Ideální pro zálesáky, co šetří každý gram v batohu, nebo jako záložní vařič pro případ, že vám dojdou plynové kartuše nebo jiné palivo.

  • Nízká hmotnost

  • Jednoduchá, bezúdržbová konstrukce

  • Levný

  • Nízký výkon, vaření trvá dlouho

  • Výkon hořáku nelze regulovat

Lihové outdoorové vařiče

Dřívkové

Vařič na dřevo neboli dřívkáč spaluje drobné dřevo a větvičky, vystačí si tudíž s materiálem, který v přírodě najdete všude kolem. Dokáže ušetřit za palivo, na druhou stranu nedisponuje výkonem plynového outdoor vařiče nebo benzínového vařiče. Příprava i samotné vaření tak zabere více času, navíc závisí na počasí.

Mnozí by mohli namítnout, že ve chvíli, kdy se rozhodneme pro použití dřívkáče, můžeme rovnou rozdělat ohniště. Pro dřívkový vařič ale mluví jedna výhoda: na rozdíl od táboráku potřebuje pro hoření pouze malé množství paliva.

  • Úsporný provoz

  • Snadná dostupnost paliva

  • Nízká cena

  • Větší rozměry a hmotnost

  • Zdlouhavá příprava

Outdoorové vařiče dřívkáče

Kombinované

Při vaření na kombinovaném vařiči můžete používat jak benzín, tak i plyn či petrolej. Do každé situace si tak můžete zvolit ideální typ paliva. S vařičem je ale těžší zacházet a musíte se o něj taky pečlivě starat.

  • Všestranný, do jakýchkoliv podmínek

  • Vyšší pořizovací náklady

  • Vyžaduje zkušenosti se zacházením

  • Nutnost pravidelné údržby

Outdoorové vařiče kombinované

Podle čeho dalšího vybírat outdoorový vařič?

Výkon

Outdoorový vařič si můžete vybírat i podle výkonu. Ten se měří dvojím způsobem:

  • ve wattech (W),
  • jako čas potřebný k přivedení 1 litru vody k varu.

Výkon ve wattech se pohybuje mezi 1300 a 7000 W, samotné číslo vám toho ale moc neřekne. Snadněji se orientuje podle údaje o čase vaření 1 litru vody. Níže najdete orientační hodnoty (záleží samozřejmě na konkrétním modelu vařiče):

  • Lihový vařič: asi 10 minut, podle povětrnostních podmínek
  • Plynový outdoor vařič na kartuši: 3–6 minut
  • Rychlovarný systém jetboil: méně než 3 minuty

Je potřeba ale vzít v potaz, že vyšší výkon jde zpravidla ruku v ruce s větší spotřebou paliva. Automaticky tak neznamená, že vařič s vyšším výkonem je lepší – je třeba zvážit, kolik máte k dispozici paliva a zda ho lze snadno dokoupit.

Výkon turistických plynových vařičů na kartuše je rovněž ovlivněn venkovní teplotou. Pokud víte, že budete na cestách vařit často nebo se budete pohybovat v chladnějších oblastech, zvolte model s vyšším výkonem. U benzínových vařičů tohle nicméně řešit nemusíte, ty jsou známé svou vynikající výkonností za jakýchkoliv podmínek.

Plynové kartuše jsou mezi trekaři velmi oblíbené.

Hmotnost

Šetříte-li v batohu každý gram, zaměřte se i na váhu outdoorového vařiče, a to včetně potřebného paliva. Malý plynový hořák je sice lehký, ale kartuše k němu se pronesou, navíc zaberou v zavazadle hodně místa.

Takový titanový lihový vařič může vážit doslova pár gramů, přičemž jako palivo vám vystačí jedna láhev s tekutým lihem (její objem záleží délce cestování). Nízké hmotnosti ale obětujete výkon.

U většiny druhů vařičů je třeba počítat ještě s doplňkovým vybavením jako například se závětřím, zapalovačem, nádobím, což hmotnost výbavy pro vaření dále zvyšuje. Částečně se tomu můžete vyhnout při pořízení jednoho z rychlovarných systémů jetboil, který už závětří a nádobu integruje.

Víte, co byste si měli sbalit při nocování v přírodě? Raději si přečtěte náš článek o spaní pod širákem.

Rady na závěr

  • Potřebujete šetřit palivo? Pak si na cesty přibalte takové suroviny, které není potřeba vařit příliš dlouho. Ideální jsou ty, které stačí zalít horkou vodou. Ušetříte však i tím, že ztlumíte plyn, jakmile voda začne vřít. K udržení teploty vám stačí jen velmi malý plamínek.
  • Preferujete-li dehydrovanou stravu a rychlou přípravu, je nejvhodnější pořídit si rychlovarný set (aka jetboil).
  • Máte-li času dost a nikam nespěcháte, zaměřte se na spotřebu propan-butanu, např. při spotřebě 15 g plynu na 1 l uvaříte se 425 g kartuší necelých 29 l vody, ovšem při spotřebě 20 g plynu uvaříte 21,3 l.
  • Zajímejte se i o výkonnost vařičů v závětří a ve větru.

Příslušenství

Kartuše a palivové láhve

Tuhé lihy

Ešusy

Křesadla

Sirky

Outdoorové nádobí

Nejčastější dotazy

Je lepší pro zapalování vařiče zapalovač, nebo křesadlo?

Rozhodně křesadlo, neboť s ním rozděláte oheň za větru i deště a v jakékoliv nadmořské výšce.

Mohu vařit i ve stanu?

Samozřejmě! Dokonce mnozí polárníci vaří pouze ve stanu. Jen si pořiďte překližkovou podložku a zařiďte, aby bylo ve stanu dobré odvětrávání.

Další užitečné články

Spaní pod širákem Stanování v ČR